
- Инструментариум.
- Класификация на инструментариума според ниво на риск и приложение.
– нисък, среден и висок риск на приложение
- Обработка на инструментариума – етапи
- Етапи на обработка:
– Сухо събиране
– Сегрегация на база приложение, материал и как се обработва повторно, САМО АКО производителят позволява; Едър и дребен (според размер и възможност за обработка в кошница/вана за накисване, не според препарат за обработка).
– Почистване и дезинфекция. Детергент и дезинфектант или комбиниран препарат? Мануална (Ръчна) или Автоматична обработка. Предимства и недостатъци и при двете.
– Изплакване.
– Преглед за видими замърсявания.
– Подсушаване с еднократна кърпа, не хавлиена. /снимка/
– Опаковане – сегрегация по размер (дължина), тегло, честота на употреба.
- Окомплектоване по сетове за съответната манипулация!
– Стерилизация. Как се зарежда автоклава и защо? Предпоставки и причини за неуспешен стерилизационен цикъл.
– Съхранение – начин, причина, проследимост, срокове.
- Обработка на турбини, наконечници, скалери и други медицински изделия с висок риск – порочни практики и последствия.
- Почистване, дезинфекция и стерилизация само съгласно инструкциите на производителя. Производителят е длъжен да предостави ясни инструкции за обработка и стерилизация, ако изделието не е за еднократна употреба. Само той може да укаже как, с какво и в кои случаи инструментът се обработва.
- Хигиена и дезинфекция на ръцете – рутинно измиване, хигиенно измиване, хигиенна и хирургична дезинфекция на ръце.
- Измиване и дезинфекция – кога, как, с какво и ЗАЩО?!
- Разграничение: рутинно измиване, хигиенно измиване, хигиенна дезинфекция, хирургична дезинфекция.
- Поддържане на кожа, нокти, липса на бижута.
- Обработка на често докосвани обекти (ЧДО).
- Идентификация на ЧДО – Как се класифицират? Кои са всъщност? Какъв риск носят? Начин на обработка. Причини и последствия от неспазването.
- Протоколи за обработка – честота и ред – С какво, колко често, защо и как?
- Под и големи площи.
- Класификация. Какъв риск носят? С какъв по вид продукт се обработват? Състав. Какви реквизити има? Какви документи притежава? Съгласно какво и как се различава?
- Честота на обработка. Причини и последствия.
- Използване на различен инвентар за различни зони. Защо? Какви са зоните и как се класифицират?
- Повърхности с нисък риск.
- Класификация. Причини да са с нисък риск и има ли такива въобще.
- Честота на обработка.
- Чести грешки.
- Дестилирана вода
- Водорасли в юнита
Най-честите грешки в цикъла на обработка на инструментариума са:
- опаковане на недобре подсушени или мокри инструменти
- претоварване на стерилизационната камера
- неправилно конфигуриран товар
- многократно използване на изделия за еднократна употреба (примери)
- обтриване на моделажни инструменти с дезинфектант за повърхности на алкохолна основа.
- порочна практика са общите петрита с таблетка асфалин за дребния инструментариум.
- наконечници, турбини, скалери и еърфло обикновено се обработват само повърхностно, като не се спазват указанията на производителя за почистване, дезинфекция и стерилизация между пациентите.
При хигиената на ръцете и използването на ръкавици често:
- не се дезинфекцират ръцете
- ръкавиците се използват многократно, обръщат се и надуват.
- с ръкавици се докосват повърхности извън текущото работно поле, след което се продължава работа с пациента, което повишава риска от кръстосана инфекция.
Често докосваните обекти (ЧДО) не се обработват след всеки пациент, а една еднократна кърпа се използва за всички повърхности в кабинета, което е против всички протоколи за работа.
Относно биологичния отпадък:
- не се използват контейнери за биологични отпадъци
- за остри и режещи медицински отпадъци се използват многократно
- използват се битови контейнери
- Добри практики и идеи за оптимизация.
- Планиране:
- Организация на инструментариум според манипулацията. Примерни сетове за инструментариум.
- Планиране на пациенти с оглед на нужните ресурси и стерилизационен капацитет.
- Разумно разпределение на пациентите в графика – избягване на струпване.
- Оборудване:
- Въвеждане на автоматични опаковъчни и миялни.
- Избор на автоклав с подходящ капацитет, съобразен с броя, размера и обема на инструментите, използвани в ежедневната работа.
- Контрол и организация:
- Въвеждане на дезинфекционен план.
- Отговорно лице за контрол на инфекциите.
- Провеждане на периодични обучения и вътрешни одити.