Оптимални резултати и ниски разходи за дезинфекция и стерилизация в денталната практика. Да направим “невидимото” видимо!

  1. Инструментариум.
  • Класификация на инструментариума според ниво на риск и приложение.

– нисък, среден и висок риск на приложение

  • Обработка на инструментариума – етапи
  • Етапи на обработка:

Сухо събиране

– Сегрегация на база приложение, материал и как се обработва повторно, САМО АКО производителят позволява; Едър и дребен (според размер и възможност за обработка в кошница/вана за накисване, не според препарат за обработка).

– Почистване и дезинфекция.  Детергент и дезинфектант или комбиниран препарат? Мануална (Ръчна) или Автоматична обработка. Предимства и недостатъци и при двете.

– Изплакване.

– Преглед за видими замърсявания.

– Подсушаване с еднократна кърпа, не хавлиена. /снимка/

– Опаковане – сегрегация по размер (дължина), тегло, честота на употреба.

  • Окомплектоване по сетове за съответната манипулация!

– Стерилизация. Как се зарежда автоклава и защо? Предпоставки и причини за неуспешен стерилизационен цикъл.

– Съхранение – начин, причина, проследимост, срокове.

 

 

  1. Обработка на турбини, наконечници, скалери и други медицински изделия с висок риск – порочни практики и последствия.

 

  • Почистване, дезинфекция и стерилизация само съгласно инструкциите на производителя. Производителят е длъжен да предостави ясни инструкции за обработка и стерилизация, ако изделието не е за еднократна употреба. Само той може да укаже как, с какво и в кои случаи инструментът се обработва.

 

  1. Хигиена и дезинфекция на ръцете – рутинно измиване, хигиенно измиване, хигиенна и хирургична дезинфекция на ръце.

 

  • Измиване и дезинфекция – кога, как, с какво и ЗАЩО?!
  • Разграничение: рутинно измиване, хигиенно измиване, хигиенна дезинфекция, хирургична дезинфекция.

 

  • Поддържане на кожа, нокти, липса на бижута.

 

  1. Обработка на често докосвани обекти (ЧДО).

 

  • Идентификация на ЧДО – Как се класифицират? Кои са всъщност? Какъв риск носят? Начин на обработка. Причини и последствия от неспазването.

 

  • Протоколи за обработка – честота и ред – С какво, колко често, защо и как?

 

 

 

  1. Под и големи площи.
  • Класификация. Какъв риск носят? С какъв по вид продукт се обработват? Състав. Какви реквизити има? Какви документи притежава? Съгласно какво и как се различава?
  • Честота на обработка. Причини и последствия.
  • Използване на различен инвентар за различни зони. Защо? Какви са зоните и как се класифицират?

 

  1. Повърхности с нисък риск.
  • Класификация. Причини да са с нисък риск и има ли такива въобще.
  • Честота на обработка.

 

  1. Чести грешки.
  • Дестилирана вода
  • Водорасли в юнита

Най-честите грешки в цикъла на обработка на инструментариума са:

  • опаковане на недобре подсушени или мокри инструменти
  • претоварване на стерилизационната камера
  • неправилно конфигуриран товар
  • многократно използване на изделия за еднократна употреба (примери)
  • обтриване на моделажни инструменти с дезинфектант за повърхности на алкохолна основа.
  • порочна практика са общите петрита с таблетка асфалин за дребния инструментариум.
  • наконечници, турбини, скалери и еърфло обикновено се обработват само повърхностно, като не се спазват указанията на производителя за почистване, дезинфекция и стерилизация между пациентите.

При хигиената на ръцете и използването на ръкавици често:

  • не се дезинфекцират ръцете
  • ръкавиците се използват многократно, обръщат се и надуват.
  • с ръкавици се докосват повърхности извън текущото работно поле, след което се продължава работа с пациента, което повишава риска от кръстосана инфекция.

Често докосваните обекти (ЧДО) не се обработват след всеки пациент, а една еднократна кърпа се използва за всички повърхности в кабинета, което е против всички протоколи за работа.

Относно биологичния отпадък:

  • не се използват контейнери за биологични отпадъци
  • за остри и режещи медицински отпадъци се използват многократно
  • използват се битови контейнери
  1. Добри практики и идеи за оптимизация.
  • Планиране:
    • Организация на инструментариум според манипулацията. Примерни сетове за инструментариум.
    • Планиране на пациенти с оглед на нужните ресурси и стерилизационен капацитет.
    • Разумно разпределение на пациентите в графика – избягване на струпване.
  • Оборудване:
    • Въвеждане на автоматични опаковъчни и миялни.
    • Избор на автоклав с подходящ капацитет, съобразен с броя, размера и обема на инструментите, използвани в ежедневната работа.
  • Контрол и организация:
    • Въвеждане на дезинфекционен план.
    • Отговорно лице за контрол на инфекциите.
    • Провеждане на периодични обучения и вътрешни одити.

 

Event Details
д-р Росен Банзаров

Инструментариум.
Класификация на инструментариума според ниво на риск и приложение.

- нисък, среден и висок риск на приложение

Обработка на инструментариума - етапи
Етапи на обработка:

- Сухо събиране

- Сегрегация на база приложение, материал и как се обработва повторно, САМО АКО производителят позволява; Едър и дребен (според размер и възможност за обработка в кошница/вана за накисване, не според препарат за обработка).

- Почистване и дезинфекция.  Детергент и дезинфектант или комбиниран препарат? Мануална (Ръчна) или Автоматична обработка. Предимства и недостатъци и при двете.

- Изплакване.

- Преглед за видими замърсявания.

- Подсушаване с еднократна кърпа, не хавлиена. /снимка/

- Опаковане – сегрегация по размер (дължина), тегло, честота на употреба.

Окомплектоване по сетове за съответната манипулация!

- Стерилизация. Как се зарежда автоклава и защо? Предпоставки и причини за неуспешен стерилизационен цикъл.

- Съхранение – начин, причина, проследимост, срокове.

Обработка на турбини, наконечници, скалери и други медицински изделия с висок риск – порочни практики и последствия.

 

Почистване, дезинфекция и стерилизация само съгласно инструкциите на производителя. Производителят е длъжен да предостави ясни инструкции за обработка и стерилизация, ако изделието не е за еднократна употреба. Само той може да укаже как, с какво и в кои случаи инструментът се обработва.

Кратка кафе пауза

Хигиена и дезинфекция на ръцете – рутинно измиване, хигиенно измиване, хигиенна и хирургична дезинфекция на ръце.

 

Измиване и дезинфекция – кога, как, с какво и ЗАЩО?!
Разграничение: рутинно измиване, хигиенно измиване, хигиенна дезинфекция, хирургична дезинфекция.

Поддържане на кожа, нокти, липса на бижута.

Обработка на често докосвани обекти (ЧДО).

 

Идентификация на ЧДО – Как се класифицират? Кои са всъщност? Какъв риск носят? Начин на обработка. Причини и последствия от неспазването.

Протоколи за обработка – честота и ред – С какво, колко често, защо и как?

 

Време за обяд

Под и големи площи.
Класификация. Какъв риск носят? С какъв по вид продукт се обработват? Състав. Какви реквизити има? Какви документи притежава? Съгласно какво и как се различава?
Честота на обработка. Причини и последствия.
Използване на различен инвентар за различни зони. Защо? Какви са зоните и как се класифицират?

Повърхности с нисък риск.
Класификация. Причини да са с нисък риск и има ли такива въобще.
Честота на обработка.

Чести грешки.
Дестилирана вода
Водорасли в юнита

Най-честите грешки в цикъла на обработка на инструментариума са:

опаковане на недобре подсушени или мокри инструменти
претоварване на стерилизационната камера
неправилно конфигуриран товар
многократно използване на изделия за еднократна употреба (примери)
обтриване на моделажни инструменти с дезинфектант за повърхности на алкохолна основа.
порочна практика са общите петрита с таблетка асфалин за дребния инструментариум.
наконечници, турбини, скалери и еърфло обикновено се обработват само повърхностно, като не се спазват указанията на производителя за почистване, дезинфекция и стерилизация между пациентите.

При хигиената на ръцете и използването на ръкавици често:

не се дезинфекцират ръцете
ръкавиците се използват многократно, обръщат се и надуват.
с ръкавици се докосват повърхности извън текущото работно поле, след което се продължава работа с пациента, което повишава риска от кръстосана инфекция.

Често докосваните обекти (ЧДО) не се обработват след всеки пациент, а една еднократна кърпа се използва за всички повърхности в кабинета, което е против всички протоколи за работа.

Относно биологичния отпадък:

не се използват контейнери за биологични отпадъци
за остри и режещи медицински отпадъци се използват многократно
използват се битови контейнери

Кратка кафе пауза

Добри практики и идеи за оптимизация.
Планиране:
Организация на инструментариум според манипулацията. Примерни сетове за инструментариум.
Планиране на пациенти с оглед на нужните ресурси и стерилизационен капацитет.
Разумно разпределение на пациентите в графика – избягване на струпване.
Оборудване:
Въвеждане на автоматични опаковъчни и миялни.
Избор на автоклав с подходящ капацитет, съобразен с броя, размера и обема на инструментите, използвани в ежедневната работа.
Контрол и организация:
Въвеждане на дезинфекционен план.
Отговорно лице за контрол на инфекциите.
Провеждане на периодични обучения и вътрешни одити.

Да направим "невидимото" видимо!
0.00 лв. (0.00 €) с включено ДДС
Event Details